יוסף (יוסי) ג'ינו | 1947-2016
יוסי ג'ינו היה גיבור ישראל וחייל מעוטר (5 עיטורי גבורה), היה מראשוני המסתערבים ומהלוחמים הבולטים בסיירת מטכ"ל, שביצע פעולות רבות במדינות ערב כמסתערב הפועל כלוחם בודד בשטח. איש ביטחון וקהילת המודיעין אשר תרם רבות בשמירה על בטחון המדינה, פעולותיו מעבר לגבול, בעומק האויב, עדיין עלומות ויש האומרים שהיו מעבר לכל דמיון. שרת גם בשב"כ ובמוסד והיה קצין ביטחון בשגרירויות ישראל באירופה.
ג'ינו היה החייל שהוביל משימות והגיע הכי רחוק מעבר לקווי האויב, חלקן אף בגפו. משימות עלומות שלא ניתן לפרטן עד עצם היום הזה. היה לוחם נועז עשוי ללא חת, שאת דרגותיו קיבל ללא קורס קצינים מהרמטכ"ל לשעבר רפאל (רפול) איתן ז"ל, שהיטיב לתאר במילים את פועלו של יוסף ג'ינו וכה אמר ב1992:
"אני מכיר את יוסי ג'ינו מתקופת השירות הצבאי, בתוקף תפקידי כרמטכ"ל שלחתי אותו לפעילות מבצעית שאינני יכול עדיין לפרטה, אבל כל שאוכל לומר הוא שאותה הפעילות היתה מעבר לכל דמיון ושיוסי עמד במשימות הללו הכבירות בתוקף אישיותו המיוחדת ויכולותיו המבצעיות, נכונותו להקרבה אישית והידע המקצועי והצבאי שלו, שאין שני לו בכל צה"ל ובכל מערכת הביטחון. מדובר, בידע ובניסיון שלא ניתנים למדידה ואפילו לא להשוואה.. הרבה מאוד ישראלים חייבים ליוסי ג'ינו ממש את חייהם.. אני לא יכול לפרט מעשים אלו לבית המשפט אבל ראוי היה יוסי שהמדינה תצדיע לו.. זר לא יבין מהי תרומתו האמיתית של יוסי ג'ינו לביטחון המדינה".
יוסי ג'ינו נולד במושבה מגדל, דור שלישי בארץ לשושלת לוחמים. אביו פנחס היה גם הוא איש צבא, לוחם ומסתערב במחלקה הערבית של הפלמ"ח, בימים שקדמו להקמת המדינה. סבו יוסף, שעל שמו נקרא, שירת כחייל בגדוד ה-38 של קלעי המלך הבריטי, שלחמו לצד החיילים האנגלים במלחמת העולם הראשונה. יוסף הסב נהרג מבעיטה של סוס בבטן.
בשנת 1965 התגייס לסיירת מטכ"ל. בשנת 1969 השתחרר מצה"ל, ונשלח על ידי "המוסד" לעיראק לאימון יחידות קומנדו כורדיות "פשמרגה" כנגד צבא עיראק. לאחר כשנה שב לשירות בסיירת מטכ"ל. בין השאר השתתף בתפעול "האמצעים המיוחדים" בתקופה שקדמה למלחמת יום הכיפורים. בשנת 1992 השתחרר מצה"ל.
מפעם לפעם הושאל ג'ינו מצה"ל לשב"כ ולמוסד לתקופות. בשנים 1972-1975 שרת כדיפלומט בשגרירות ישראל בלונדון. בשנת 1973 נשלח כדיפלומט לאוסלו בימי פרשת ליליהאמר. היה חלק מהמשלחת הראשונה לשיחות השלום במצרים בשנת 1977. מאוחר יותר למד באוניברסיטת חיפה תואר .B.A בפקולטה למדעי החברה, היסטוריה של האסלאם ומדעי המדינה.
לאחר שחרורו מצה"ל הקים מסעדה בכפר נחום שלחוף הכנרת, אך הרס אותה בהוראת בית המשפט בשנת 2014. מתחילת שנות האלפיים עסק בשימור ושחזור של חוות חפציבה (יהושע חנקין) של חח"י, יחד עם אנשי צד"ל, במשך 14 שנה.
המצוקה הכלכלית ומותו בטרם עת
במשך 28 שנה, יוסי ג'ינו התמודד במלחמת הקיום בבתי משפט, התמודד עם משקעים וצלקות נפשיות שנשא איתו כל חייו עוד מתקופת השירות הצבאי, בנוסף ללחצים נפשיים וכלכליים קשים של פשיטת רגל ותשלומי חובות שהלכו ותפחו עם השנים. חלק מחובותיו של ג'ינו נבעו ממאבק משפטי שניהל מול רשויות המדינה, על זכותו לנהל חוף בכנרת. מאבק בו הפסיד. שנים רבות של הישרדות שהובילו בסופו של דבר לדעיכה והתדרדרות במצבו הבריאותי והובילו למותו בטרם עת בגיל 69.
יוסי ג'ינו היה אדם אציל נפש, צנוע וטוב לב, חבר אמת, איש משפחה ואבא למופת. הותיר אחריו אישה, אסתר ג'ינו ו-3 בנות (עדי, נטע ונועה), שהיו הן כל עולמו והמעט שרצה בחייו הכה צנועים, זה שתישאר להן חלקת האדמה והבית שבו נולד, בית הוריו במושבה מגדל, מזה 75 שנה ובחצר 7 עצי זית אותם נטע אביו, פנחס ג'ינו.
בנות המשפחה, שהיו בסכנה ממשית לאבד את הבית במגדל לטובת חובות, יצאו למסע גיוס כספים, פרויקט "המבצע האחרון" של ג'ינו, על מנת לשמור על ביתו ומורשתו של יוסי ג'ינו ז"ל, האב המנוח. ממש לקראת ראש השנה המשימה הושלמה, בפרויקט תמכו כ-5000 תורמים!
עזרת עם ישראל הנדיבה אפשרה לאלמנתו אסתר ג'ינו ובנותיו עדי, נטע ונועה, לסיים כמנצחות בקרב האחרון, שבו יוסי ג'ינו ז"ל הוכרע, ואפשרה להן להתחיל במלחמת ההישרדות ביתרון ותקווה חדשה |